Sosyal Medya

Dünya

İsrail Golan’daki Esed güçlerini vurdu

İsrail ordusuna ait bir savaş uçağı, Suriye'nin Golan Tepesinde Esed güçlerinin denetiminde olan üç noktayı bombaladı. İsrail 18 Ocak'ta Suriye topraklarındaki Hizbullah hedeflerini vurmuş, aralarında üst düzey komutanların da olduğu altı Hizbullah üyesini öldürmüştü.



Bölgedeki yerel aktivistler, bazı roketlerin Golan Tepesinde Ä°srail tarafına düÅŸmesinin ardından bir Ä°srail savaÅŸ uçağının Suriye'nin Golan Tepesindeki Kuneytra kenti yakınlarında bulunan 90. Birlik ile birlikte üç noktaya saldırdığını kaydetti.

Ä°srail savaÅŸ uçaklarının 90. birlik yakınlarında yer alan topçu birliÄŸine saldırdığını ifade eden aktivistler, "Golan'da Ä°srail tarafına düÅŸen roketlerin ardından yoÄŸun siren sesleri yükseldi, ardından bir Ä°srail uçağı rejim güçlerinin bulunduÄŸu üç noktayı bombaladı" dedi.

Hedef Hizbullah

Ä°srail 18 Ocak Pazar günü Suriye topraklarındaki Hizbullah hedeflerine düzenlediÄŸi saldırıda, aralarında üst düzey komutanların da olduÄŸu altı Hizbullah üyesini öldürmüÅŸtü. Eski askeri kanat lideri Ä°mad Mugniye'nin oÄŸlu Cihad Mugniye de ölenler arasındaydı. Cihad Mugniye, babası Ä°mad Mugniye'nin bir suikastle 2008 yılında Åžam'da öldürülmesi sonrası bizzat Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve Ä°ran'ın Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin koruması altındaydı.

Saldırıda öldürülen bir baÅŸka isim ise Ä°ran Devrim Muhafızları'na baÄŸlı Kudüs Gücü'nde görevli bir saha komutanı olan HuÅŸeng Allahdadi olmuÅŸtu. Allahdadi, Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'nin yakın silah arkadaÅŸlarındandı.

Resmen iÅŸgal bölgesi 

Golan bölgesi BM tarafından da resmen iÅŸgal altındaki topraklar olarak kabul ediliyor çünkü BM Ä°srail'in resmi sınırlarını 1967 öncesi sınırlar olarak tanıyor. Ancak Ä°srail hem güvenlik nedeniyle hem de kısıtlı su kaynakları olan bir ülke olarak, ülkede tüketilen suyun dörtte birini Golan bölgesinden karşıladığı için burayı pazarlık konusu etmeye yanaÅŸmıyor.

Öte yandan muhaliflerin bu bölgede güçlenmesi üzerine Hizbullah da, burada muhalifleri dengelemek için bölgedeki askeri varlığını ve operasyonel gücünü arttırmaya çalışıyor.

Muhaliflerin Suriye'nin kuzeyinde gerilerken güneydeki Kuneytra bölgesinde ilerleme kaydetmeleri ise, 2014 yılı boyunca asıl lojistik desteÄŸi bu bölge ile sınırı olan Ürdün üzerinden almalarından kaynaklanıyor.

Biri Ankara diÄŸeri ise Ürdün'ün baÅŸkenti Amman'da olmak üzere Suriye muhalefeti için kurulan iki Ortak Operasyon Merkezi var. Amman'daki operasyon merkezinde ABD ve Suudi Arabistan etkin. Ürdün ise daha çok istihbarat desteÄŸi verme görevini yürütüyor. Son bir yılda muhalifler kuzeyde gerilerken, güneyde ABD ve Suudi Arabistan tarafından güçlendirildiler.

Ä°srail ise güneydeki muhaliflerin güçlenmesinden kaygılı. Ancak ABD ve Suudi Arabistan, her iki cephede de muhaliflerin gerilemesinin Suriye'de Ä°ran ve Rusya'ya karşı kendi konumunu zayıflatacağından endiÅŸe ediyor. Bu yüzden de muhaliflere "kontrollü" yardıma devam ediyorlar.

Ä°srail'in Suriye'ye önceki saldırıları

7 Aralık 2014 - Ä°srail savaÅŸ uçakları Åžam Havaalanı yakınlarındaki bir noktayı ve Åžam kırsalındaki iki bölgeyi bombaladı. 

22 Haziran 2014 - Ä°srail ordusu Suriye'nin sınırı ihlal ederek Ä°srailli bir genci öldürdüÄŸü gerekçesiyle Suriye topraklarındaki bazı askeri hedefleri bombaladı. Londra merkezli Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi'ne göre en az 10 Suriye askeri öldü. 

1 Kasım 2013 - Ä°srail, Rus yapımı füzeleri imha amacıyla kuzeydeki Lazkiye'de bir askeri üsse saldırdı. 

4 Mayıs 2013 - Ä°srail savaÅŸ uçakları Åžam ve çevresindeki bazı noktaları vurdu. Suriye resmi haber ajansı SANA olayda ölen ve yaralanlar olduÄŸunu duyurdu. Hedefin Lübnan'daki Hizbullah güçlerine gönderilmesi planlanan Ä°ran yapımı güdümlü füzeler olduÄŸu tahmin ediliyor.

31 Ocak 2013 - Åžam'ın kuzey batısındaki bir araÅŸtırma merkezi hedef alındı, 2 kiÅŸi öldü. Ä°srail savaÅŸ uçakları aynı gün Suriye-Lübnan sınırındaki bir hedefi bombaladı.

4 Ocak 2013 - Ä°srail savaÅŸ uçakları Lübnan'a geçmeye hazırlanan ve geliÅŸmiÅŸ silahlar taşıyan bir konvoyu hedef aldı. Ä°srail yetkilileri konvoyun kimyasal silah ve Lübnan Hizbullah'ına teslim edilmek üzere Rus yapımı karadan havaya füze sistemleri taşıdığından ÅŸüphelendiklerini açıkladı. 

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.